اضطراب در کودکان-مرکز مشاوره شمیم رودسر- Shamimadvice.com

اختلال اضطراب در کودک و روش های مقابله با آن

اضطراب در کودکان با علائمی همراه است که اگر به موقع تشخیص داده شود قابل درمان است . یکی از اختلال های دوران کودکی ، اضطراب است که اگر به موقع تشخیص داده شود ، قابل درمان می باشد . ترس و تشویش ، شیوع اضطراب در کودکان را پایه ریزی می کند و در صورتی که این ترس ها ، بیمار گونه نباشد ، به صورت طبیعی خود را نشان می دهد…

خجالتی و گوشه گیر بودن ، جزو شایع ترین اضطراب های اجتماعی کودکان است که می تواند زندگی آنان را مختل کند . کودکان ، ترس و اضطراب را از راه شرطی شدن فرا می گیرند . بروز ترس ها در کودکان ، قابل پیش بینی نیست و در تمام سنین ، یکسان نمی باشد .

نقش خانواده به عنوان عاملی در ایجاد اختلال اضطراب کودکان ، همیشه مورد توجه قرار گرفته است . انتقال اضطراب از پدر و مادر به کودک ، بر اثر مشاهده و الگوسازی رفتارها صورت می گیرد . بروز ترس ها در کودکان ، قابل پیش بینی نیست و در تمام سنین ، یکسان نمی باشد.

کودکان می توانند برای مقابله با اضطراب و ناکامی ، از روش های دفاعی مانند کناره گیری ، انکار کردن ، سرکوبی و فرافکنی استفاده کنند . کودک یاد گرفته همیشه از موقعیت ها و شرایط ناراحت کننده و محرک های آزار دهنده ، کناره گیری کند تا در آرامش باشد .

مکیدن انگشتان و شب ادرای ، از علائم اضطراب است که حتی در سنین نوجوانی هم اتفاق می افتد . در واقع وقتی کودک نتواند راه هایی را برای مقابله با اضطراب بجوید، مجبور می شود به زمان خردسالی برگردد.

 

اضطراب در کودکان-مرکز مشاوره شمیم رودسر- Shamimadvice.com

دنیای کودکان کوچک است . اگر برای شان مشکلی پیش بیاید، امتحانی را بد داده باشند و یا در ورزش یا کاری شکست خورده باشند ، بدترین سناریو را می نویسند و دنیای خود تیره و تار می کنند. تحقیقات نشان می دهد از هر ۸ کودک، ۱ نفر دچار اضطراب و استرس است.

بیشتر کودکانی که اضطراب دارند از یک سری مشکلات جسمی هم شکلایت می کنند ، مثل سردرد ، دل درد ، درد ماهیچه ها . این علائم ممکن است باعث شود فرزندتان نتواند مدرسه برود یا در کلاس های فوق برنامه اش شرکت کند .

واکنش های فیزیکی نسبت به اضطراب زمانی در فرزندتان نمایان می شود که او نتواند در مورد احساسش با کسی صحبت کند . شاید شما هم عصبی شوید و تصور کنید فرزندتان ادای مریضی را درمی آورد ، اما در واقع این اضطراب است که در پس این علائم نهفته است.

کج خلق می شوند

اگر فرزندتان در تکلم مشکل داشته باشد و یا نتواند احساسش ( عاملی که سبب اضطرابش شده ) را در قالب کلمات بیان کند، ممکن است تندخو و بداخلاق شود.

بچه هایی که اضطراب دارند معمولا رفتاری خشن و عصبی دارند . ممکن است وسایل خود را بشکنند ، تکالیف و کتاب های خود را پاره کنند ، با دوستان شان و یاحتی بزرگترهای شان دعوا کنند و درگیری فیزیکی داشته باشند .

از جمله نشانه های اضطراب در این مورد این است که اگر از او بپرسیم چرا چنین رفتاری دارد، او قادر نیست دلیل مشخصی برای رفتارش بیاورد. این رفتار عصبی و خشن و بدون دلیل سیگنالی است به والدین که فرزندشان دچار مشکل شده است.

موارد گفته شده می تواند نشان دهنده ی این باشد که فرزند شما اضطراب دارد. در این صورت می توانید به او کمک کنید، علت اضطراب شان را پیدا کنید تا حس بهتری داشته باشد. در این جور مواقع مشاور هم می تواند کمک زیادی به شما بکند.

  فشار روانی در همه ی سنین افراد را تحت تاثیر قرار می دهد و در کودکان به دلیل نداشتن مهارت های زندگی و تاثیری که بر روند رشد کودک و آینده او دارد از اهمیت بیشتری برخوردار است. در سنین کودکی والدین و پرستار کودک وظیفه آموزش مهارت های زندگی و چگونگی مقابله با فشارهای روانی به کودک را برعهده دارند.

اضطراب در کودکان از جمله هیجاناتی است که به دنبال فشارهای روانی و شرایط نامساعد زندگی و یا اختلالات ژنتیکی در کودکان ظاهر می شوند.و زمینه بروز افسردگی و عدم کسب مهارت های اجتماعی آن ها را در سنین بالاتر را فراهم می آورد. اضطراب در کودکان به دلایل مختلفی ایجاد می شود و انواع مختلفی از اضطراب را در کودک ایجاد می کنند.

اختلال اضطراب فراگیر

در این نوع از اختلال کودکان در طول روز درمورد هر اتفاقی نگران می شوند، انجام تکالیف مدرسه، احتمال اشتباه کردن، حضور در جمع و … از جمله موضوعاتی است که باعث ایجاد اضطراب در کودک می شود. این کودکان همچنین درمورد زمان ترک کردن والدین در زمان مدرسه، سوار شدن به سرویس مدرسه، شرکت در جشن تولد و کارهایی که والدین از انها در خواست کرده اند احساس اضطراب می کنند. شدت این احساس در کودکان دارای اختلال اضطراب فراگیر، نسبت به سایرین بیشتر است.

خستگی، تحریک پذیری، تنش عضلانی اختلال در زمان خواب و تغذیه از جمله نشانه های اختلال اضطراب فراگیر در کودک است.

این کودکان حتی با توضیحاتی که والدین و مراقبینشان در زمینه نگرانی آنها ارائه می دهند، نمی توانند بر اضطراب خود کنترل داشته باشند و حتما باید با مشاوران متخصص در این زمینه کمک بخواهید.

اضطراب در کودکان-مرکز مشاوره شمیم رودسر- Shamimadvice.com

اختلال اضطراب جدایی:

تمامی والدین این نوع از اختلال را کم یا بیش تجربه کرده اند. این نوع از اضطراب از سال سوم زندگی شایع تر می شود. این امر که در زمان جدایی کودک از والدین به ویژه برای اولین بار احساس نگرانی و اضطراب داشته باشد بسیار طبیعی است.

اما پس از گذشت مدت زمان اندکی کودکان به بودن در کنار مراقب و یا پرستار کودک و یا پدرو مادر بزرگ عادت می کنند. اما اگر فرآیند جدایی با بی توجهی و سختگیری والدین همراه باشد و به صورت اصولی صورت نپذیرد، قطعا این فرآیند در کودک مدت زمان بیشتری طول می کشد و عوارض روحی و روانی جبران ناپذیری را برای کودک به همراه خواهد داشت.

اضطراب در کودکانی که ترس از جدایی را با موفقیت پشت سر نگذارند در دوران بزرگسالی نیز ادامه خواهد داشت. این کودکان روزهای زیادی را به بهانه بیماری از رفتن به مدرسه اجتناب می کنند، آن ها مدام به پدرمادر خود می چسبند و در فعالیت هایی که والدینشان حضور ندارند مشارکت نمی کنند.

اختلال اضطراب اجتماعی و یا هراس اجتماعی

در این نوع اختلال بچه ها نسبت به حرف های دیگران بیش از حد احساس ترس می کنند. آن ها از انجام هر کاری ویا زدن هر حرفی می ترسند که مبادا باعث خجالت آنها شود. برخلاف سایر کودکان آنها دوست ندارند که مورد توجه سایرین قرار بگیرند. زمانی که باید در کلاس صحبت کنند واکنش هایی مانند لرزیدن، وحشت زدگی و یخ زدن نشان می دهند.

اختلال خاموشی انتخابی:

در این نوع اختلال، کودکی که از نظرگفتاری فاقد مشکل است در موقعیت های خاص به دلیل ترس از شرایط قادر به صحبت کردن نیست. این کودکان فقط با والدین و نزدیکان خود صحبت می کنند و از صحبت با هم کلاسی و سایر افراد اجتناب می کنند.

طبیعی است که کودکان از تاریکی، هیولا، صدای رعدوبرق و … بترسند. دراین شرایط کودکان، توسط والدین آرامش خود را دوباره بدست می کند. اما در فوبیای خاص کودکان زمانی که از چیزی بترسند به سختی آرام می شوند و بسیار وحشت زده خواهند شد.

والدین و پرستار کودک برای غلبه بر اضطراب کودک چه اقداماتی انجام دهند؟

در اینجا چند راهکار برای کمک به اضطراب در کودک وجود دارد:
از یک رواندرمانگر تخصصی برای کودک خود کمک بخواهید.
از درمانگر بپرسید که شما برای کمک به کودک خود چه اقداماتی باید انجام دهید.
برای مواجه با ترس و غلبه به آن به کودک کمک کنید.
کودک را برای تلاش هایی که در این زمینه انجام میدهد مورد ستایش قرار دهید.
به کودک اجازه دهید تا درمورد احساسات خود با شما صحبت کنید. به او اطمینان خاطر دهید که صحبت های او را درک می کنید.
اجازه ندهید کودک تسلیم شود و یا از چیزی که باعث ترس او می شود دوری کند.

برخی از ترسهای شایع و اضطراب در کودکان با توجه به گروه سنی:

نوزادان و کودکان نوپا

ترس از جدایی از والدین ، غریبه ها ، صداهای بلند ، اشیا و اسباب بازی های حمله کننده

سنین 2-4 سالگی

ترس از جدایی از والدین ، سگها و / یا حیوانات بزرگ ، تاریکی ، خوابیدن به تنهایی ، هیولاها ، صداهای بلند و یا ناآشنا ، سارقین

5-6 سالگی

جدایی از والدین ، سگها ، تاریکی ، تنها خوابیدن ، هیولاها ، اشکالات ، غریبه ها ، گم شدن ، رعد و برق، آسیب های جسمی ، بیماری ، مرگ

سنین 7-12 سالگی

سگ یا حیوانات دیگر ، مسائل مدرسه ، اضطراب عملکرد ، اضطراب اجتماعی ، آتش سوزی ، ارتفاع ، تاریکی ، رعد و برق ، سارقین ، آدم ربایان ، آسیب دیدگی ، بیماری ، مرگ ، بلایای طبیعی ، جنگ هسته ای

نوجوانان

مسائل مدرسه ، اضطراب عملکرد ، اضطراب اجتماعی ، آینده شخصی ، بلایای طبیعی ، جنگ هسته ای

محمد رضا اسدی

محمد رضا اسدی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *